Wat is een goede dierentuinkaart?

Sommige van jullie zullen de bovenstaande foto al op onze Facebook pagina hebben zien staan. Afgelopen zondag hebben mijn vriendin en ik, op uitnodiging van goede vrienden, met ons zoontje Oscar Ouwehands Dierenpark Rhenen bezocht. Je weet wel, dé dierentuin waar onze koning zijn panda’s mag stallen.

Uiteraard was ik geïnteresseerd in de kaart die ze hier gebruiken want ook een dierentuin heeft een goede kaart nodig. Maar wat is een goede dierentuinkaart en kan Rhenen hier aan tippen?

Een dierentuin biedt een educatief dagje uit vol vermaak en plezier. Oud en jong kunnen uitheemse dieren bewonderen.
Vaak biedt het dagprogramma achtergrondinformatie rondom voedertijden waarbij men dan ook de dieren in actie kan aanschouwen. Onder begeleiding van veel “oh’s” en “ah’s” leert men laagdrempelig meer over het dierenrijk. Zo wordt je even uit je dagelijks leven getrokken. Geen zorgen, wel plezier.
Om dat vrijetijds gevoel te versterken zijn dierentuinen vaak enigszins desoriënterend. Dit verhoogt het verrassingseffect, je kunt ineens tegen een ijsbeer aanlopen.

Dus het eerste wat moet gebeuren bij het ontwerpen van een dierentuinkaart is overzicht in het zogenaamd chaotische park brengen. De informatie zo weergeven dat de gast het begrijpt en kan gebruiken. Want als de kaart er niet is of de gasten hem niet kunnen lezen word het werkend personeel om de haverklap lastig gevallen met de vraag waar de bijzondere dieren zitten zoals de Komodovaraan of waar de toiletten zijn. Een kaart is een time-saver. De dierentuin wilt dat de gasten zelf de weg kunnen vinden zodat het personeel ook werkelijk aan werken toe komt.

De informatie die het publiek nodig heeft voor een gemakkelijk dagje uit moet door de kaart geven worden. Welke dierentuin dat niet begrepen heeft is de San Diego Zoo. Alleen al kijken naar de kaart maakt me tureluurs.

De kaart van San Diego Zoo.
De tweede vraag die ik me als ontwerper stel is of de kaart aantrekkelijk is. Spreekt hij tot de verbeelding?
De San Diego Zoo kaart stapt hier weer een beetje uit de diep, hij is niet alleen maar vreselijk want ik voel me wel degelijk aangetrokken tot het park. De dieren staan er gezellig op en ik zoek mijn weg naar mijn lievelings dieren zonder er ooit geweest te zijn.
Zo kan een kaart dus bijdragen aan het plezier en de beleving van de dag.

Veel kaarten slaan hier de plank nog mis.

Oeps…
Draken van kaarten. Heb jij zin om naar één van deze dierentuinen te gaan als je ook naar die van San Diego kan? Er zit geen plezier in deze kaarten en dat zie je. Hierbij is alleen aan het doel gedacht. Informatie.
De eerste kaart is van Washington. Ik ben daar geweest. Een Park met veel hoogteverschil. Ik zie daar niks van terug afgezien van de rare illustratie rechtsboven.

Een derde vraag om aan te denken is of de kaart aansluit bij het park. Dit is belangrijk want het zorgt ervoor dat de kaart niet een op zichzelf staande communicatie uiting is maar duidelijk onderdeel van de dierentuin en diens huisstijl blijft. De onderstaande kaart van Artis is daar een goed voorbeeld van. Artis heeft een heel eigen uitstraling. Niet alleen in hun grafische vormgeving maar ook in de architectuur van het park. De kaart sluit daar naadloos bij aan.

 

Kaart van Artis.
 

Hij is klassiek en vrij realistisch. Wat ze nog meer goed doen is dat ze een keuze hebben gemaakt in welke dieren ze laten zien. Wel een Leeuw maar niet een Wollewomba die toch niemand kent.

Tijd om terug te komen op de begin vraag die ik me sinds afgelopen zondag stelde: heeft Ouwehands Dierenpark een goede kaart?

Ja, ik vind de kaart erg goed. Hij is helder, informatief, aantrekkelijk en past bij het park. Niets meer aan doen dus.
Ze hebben zelfs begrepen dat de kaart een contactmoment met je publiek is en de op handen zijnde panda’s worden er groot op aangekondigd.

Wat vinden jullie ervan? Ben ik iets vergeten of ben je het grondig met me oneens. Laat het me weten via de comments.

Follow us

2 Reacties

 1. Johan-Martijn

  Ha Chiel, ik licht er één puntje uit: de wandelpaden. Alle mappen, zowel de goeie als de slechte, tonen de wandelpaden in proportie tot de dierenverblijven. Niettemin is het uitzetten van een route vaak het eerste dat bezoekers doen. Mijn voorstel zou zijn om de wandelpadden disproportioneel groot of groter te maken zodat je heel goed kan zien welke slingerpaden naar wat toegaan (krom taalgebruik maar who cares ;-).

  That was my two cents

  Antwoord
  • Maps Maps Maps

   He Johan, goed punt. Dankjewel.

   In mijn artikel ‘8 belangrijke punten‘ geef ik ook al aan dat je moet nadenken over de mate van realisme die belangrijk is voor een kaart. Soms is het beter bepaalde dingen uit proportie te trekken ten behoeve van de duidelijkheid.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. De functie van kleur in kaarten | Maps Maps Maps - […] om de informatie die je moet verstrekken en aan wie. Of je nu aan een kind van tien wil…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Denk jij dat Maps Maps Maps ook jou kan helpen

neem dan nu contact op.

Maps Maps Maps, Oude Looierstraat 65-67, 1016 VH Amsterdam, 0620702800, info@mapsmapsmaps.nl

Pin It on Pinterest

Share This

Vertel het je vrienden

Deel dit op je favoriete netwerk