Markerwaard en Tulpeiland

Informatie

Fictieve kaarten

Opdrachtgever:

LWW Games

Competenties:

Cartografie  |  Vormgeving  |  Adobe Photoshop

De kaart van de Markerwaard.
De kaart van Tulpeiland.

Opdracht:

Lww Games ontwerpt naast uitdagende borderellen zogenaamde ‘serious games’ voor de zakelijke markt.
Serious games zijn simulatiespelen die op een actieve manier moeilijke systemen uitleggen, het zogenaamde ‘action learning’.

Lww Games heeft Maps Maps Maps gevraagd twee kaarten te ontwikkelen. Een kaart van een nieuw eiland voor de kust van Zuid-Holland en een kaart van een ingepolderde Markerwaard. Beide kaarten hebben als doel de spelers een stukje houvast te geven bij het inleven in hun rol.

Bij de spellen worden spelers uitgedaagd slimme zakelijke strategieën te ontwikkelen en bijvoorbeeld na te denken over hoe een fusie werkt en wie daar baat bij heeft. De reden dat Lww Games hier fictieve gebieden gebruikt is om de spelers ook weer los te maken van bekende situaties en denkwijzen.

Bij het creëren van een fictieve kaart helpt het om je voor je gebied een geschiedenis voor te stellen. Zo leer je begrijpen hoe een bepaald gebied zich heeft ontwikkeld. Waar zouden bewoners zich vestigen, welke behoefte hebben ze, hoe ligt de infrastructuur et cetera.

De Markerwaard ligt bijna volledig omsloten door bestaand gebied met een lange geschiedenis. Bewoners die eerst aan het IJsselmeer woonde doen dat ineens niet meer. Marken lag voorheen op een eilandje, nu is het onderdeel van een groot ingepolderd gebied dat wellicht erg op de Flevopolder lijkt. Hoe gaan die oude bewoners en nieuwe bewoners daarmee om.
Tulpeiland komt in de Noordzee te liggen. Voor de kust van IJmuiden. De bewoners van IJmuiden zijn het er daar vast niet helemaal mee eens. Maar Tulpeiland biedt Nederland wel veel opties. Met de vorm kunnen we laten zien wat onze ingenieurs in huis hebben. Het nieuwe land biedt een uitgelezen kans voor de nodige uitbreiding van Schiphol.

Om de kaart een extra herkenbaar gevoel te geven is het geheel gereproduceerd in de stijl van Pieter Roelf Bos. Bekend van ‘De Bosatlas’.

Ten tijde van deze opdracht bestond er nog geen plan voor Markerwadden (of dit was niet naar buiten gebracht). Dit is allemaal maar fictie en dat is het grootste plezier voor een kaartenmaker.

“Chiel moet je artistieke vrijheid gunnen en dan komt hij met uitstekende ontwerpen. Meer dan eens zeiden prospects: wat heeft u een mooi logo! Een opmerking stak de kroon: Dat je je onderneming LWW noemt snapte ik niet zo goed, totdat ik je logo zag.

Bert Weverling

Eigenaar
LWW Games

ps Maps Maps Maps is lid van het Genootschap voor Geofictie. Met recht kan ik zeggen dat het een van de mooiste dingen is om een kaart te creëren voor een niet bestaand gebied. Naast fictieve kaarten creëert Maps Maps Maps ook Associatieve Cartografie.

Denk jij dat Maps Maps Maps ook jou kan helpen

neem dan nu contact op.

Maps Maps Maps, Oude Looierstraat 65-67, 1016 VH Amsterdam, 0620702800, info@mapsmapsmaps.nl

Pin It on Pinterest

Share This

Vertel het je vrienden

Deel dit op je favoriete netwerk