The Balanceplanet

Informatie

Globe / Gadget / Balanceball

Opdrachtgever:

Reijers Kaartproducties

Competenties:

Cartografie  |  DTP  |  MAPublisher  |  Adobe Illustrator

Opdracht:

De Balanceplanet is een balance ball. Je kent ze vast, van die ergonomische ballen waar je op kunt zitten om je houding te verbeteren of om je bekkenbodem te trainen. Toen mijn vriendin zwanger was van Oscar hebben we een haptonomiecursus gedaan en een balance ball was hier ook een onderdeel van. Uiteindelijk liep de geboorte ietsje anders en kwam er geen haptonomie aan te pas.

Maar goed, de Balanceplanet is dus zo een balance ball. Een product van Reijers Kaartproducties in Vechel.

Wat deze balance ball spannend maakt is dat er een stoffen sleeve omheen gaat. Niet alleen is dat fijner voor de bibs maar het is ook nog eens veel mooier om naar te kijken. De sleeve is namelijk bedrukt als globe.

De originele Balanceplanet is een politieke globe. Dit houdt simpel gezegd in dat de kaart uitleg geeft over grenzen, de ligging van steden et cetera. Mac Reijers wil een tweede Balanceplanet ontwikkelen en deze zou een andere doelgroep moeten aanspreken. Er wordt gekozen voor een fysische globe. Dit houdt in dat hij natuurlijke onderdelen toont en de politieke onderdelen meer achterwegen laat. Waar de eerste bal iets kinderlijke heeft krijgt de nieuwe bal een moderne gestileerde uitstraling.

 

De originele Balanceplanet
In eerdere blogposts heb ik uitgelegd over de uitdaging waar een cartograaf altijd mee geconfronteerd wordt, een rond object krijgt op een plat vlak altijd een vertekening. Als we daarentegen een globe creëren draaien we dat ineens om. Nu is de uitdaging ineens om een platte projectie (op het scherm) moeten vertalen naar een rond object. Dat doen we door verschillende schillen (goren) op te maken. Meestal zijn dat er twaalf maar omdat de Balanceplanet op textiel wordt gedrukt en aan elkaar genaaid wordt zijn het er in dit geval zes. De overweging is dat je stiknaden krijgt en dat willen we beperken.

Voor ik me als cartograaf specialiseerde heb ik lange tijd als grafisch vormgever gewerkt. Dit geeft me een specifiek voordeel. De meeste cartografen hebben een technische benadering. Terwijl ik van mening ben dat een kaart of plattegrond altijd iets probeert te communiceren en je daar op een creatieve manier mee om kunt gaan. Vanwege dat feit heeft Mac Reijers me benaderd om te helpen met het ontwikkelen van de tweede versie van de balanceplanet.

“Waar de meeste cartografen vooral technisch zijn ingesteld kan Maps Maps Maps een kaart met een extra illustratieve laag laten communiceren. Deze laag is er dankzij de vormgevings achtergrond van Chiel.

Maps Maps Maps betekent voor mij een vergroting van mijn aanbod omdat we nu ook opdrachten kunnen aannemen die om een grote sfeerbeleving vragen.”

Mac Reijers

Cartograaf en manager
Reijers kaartproducties

ps deze nieuwe Balanceplanet is nog in de maak maar bestel de originele hier.

Denk jij dat Maps Maps Maps ook jou kan helpen

neem dan nu contact op.

Maps Maps Maps, Oude Looierstraat 65-67, 1016 VH Amsterdam, 0620702800, info@mapsmapsmaps.nl

Pin It on Pinterest

Share This

Vertel het je vrienden

Deel dit op je favoriete netwerk