GIS. Wat is het en waar dient het voor?

Wanneer je je in de wereld van cartografie gaat begeven kom je al snel in aanraking met GIS. Maar wat is GIS en waarvoor dient het eigenlijk?

Waarschijnlijk is GIS het belangrijkste stuk gereedschap voor een cartograaf. GIS staat voor geographic information system en stelt ons in staat geografische informatie visueel te maken. De informatie, in de vorm van tabellen, koppelt verschillende onderdelen aan coördinaten op de kaart. Dat kunnen bijvoorbeeld hoogteverschillen in het landschap zijn zoals bergen die vormen met hun pieken, glooiing en dalen en hun beken en meren. Maar de informatie kan ook de coördinaten bevatten van alle vliegtuigwrakken in het IJsselmeer. En dat heeft iemand ooit nodig gehad voor de onderstaande kaart.

Natuurlijk zijn al deze bolletjes ook handmatig in de kaart te zetten maar GIS stelt je in staat het sneller en correcter te doen. Simpel gezegd creëer je een tabel waarin de wrakken aan coördinaten worden gekoppeld. Vervolgens kan de GIS software de verschillende onderdelen in de tabel koppelen aan een visuele invulling. In dit voorbeeld zijn de coördinaten in de tabel zwarte bolletjes geworden. Beetje saai maar ach.

De bovenstaande kaart bevat maar één onderdeel maar maak je een meer ingewikkelde kaart, bijvoorbeeld van Nederland, dan kun je je voorstellen dat er veel meer onderdelen aan te pas komen.

Deze kaart uit de Junior-Bosatlas is een stuk gecompliceerder. Verschillende grondtypen, snelwegen, b-wegen, spoor, rivieren, vliegvelden, vuurtorens, veerboten, monumenten en woonplaatsen van verschillend formaat. Al deze onderdelen zijn in een tabel gezet. Bijvoorbeeld, kolom A zijn de coördinaten van vuurtorens, B bevat alle monumenten, kolom C is voor woonplaatsen en zo verder. In de GIS software geef je visuele invulling aan die kolommen. Je koppelt een icoon aan een kolom en de software plaatst het juiste icoon op de juiste plek in de kaart.
Ook Google maakt gebruik van GIS. Wanneer jij aan Google Earth een 3d gebouw toevoegt, aangeeft waar een foto is genomen of aangeeft waar jouw schapen lopen is dat geografische informatie. Google heeft een systeem ontwikkeld waarbij die informatie wordt opgeslagen en er de juiste visuele invulling aan wordt gegeven.

Er bestaan verschillende soorten software die we kunnen gebruiken voor het verwerken van GIS. Qgis is een open source programma. Weliswaar gratis maar erg inefficiënt. Zelf gebruik ik liever MAPublisher, een plug-in voor Illustrator. Ik gebruik Illustrator al jaren en MAPpublisher is een verlengde daarvan. Ik begrijp de indeling en functionaliteit beter en het werkt voor mij vrij gemakkelijk.

Heeft u een kaart nodig die de informatie correct weergeeft neem dan nu contact op want dan kunnen we deze week nog beginnen.
GIS dient dus om een correcte kaart te maken maar mensen die me langer kennen weten dat ik een creatief vormgever ben. En hypercorrect is vanuit dat oogpunt meestal niet zo interessant. Een computer heeft de neiging alles recht te zetten en het is aan mij om alles weer een beetje scheef te trekken. Ik probeer een kaart een beetje het gevoel van de omgeving mee te geven en persoonlijk denk ik dat het spannender is wanneer dingen een beetje scheef zijn.
Als ik een kaart creëer gebruik ik graag GIS om met een correcte basis te beginnen maar daarna gebruik ik Illustrator en Photoshop om de kaart interessant te maken.

De linkerkaart kaart hierboven is een goed voorbeeld van een correcte kaart. De Efteling op basis van GIS. De rechterkaart is wat mij betreft veel interessanter en ik betwijfel of er iemand is die dat niet met me eens is. De rechterkaart biedt veel meer van de ervaring die De Efteling is.

Follow us

2 Reacties

  1. Hans Hoogenbos

    Erg mooi werk Chiel.

    Antwoord
  2. Karen Roger

    Telkens lees ik je blogs met veel plezier, er gaat een nieuwe wereld voor mij open. Je uitleg is steeds heel helder!!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Denk jij dat Maps Maps Maps ook jou kan helpen

neem dan nu contact op.

Maps Maps Maps, Oude Looierstraat 65-67, 1016 VH Amsterdam, 0620702800, info@mapsmapsmaps.nl

Pin It on Pinterest

Share This

Vertel het je vrienden

Deel dit op je favoriete netwerk