De Landschapstriënnale is van start

Afgelopen maandag vertrok ik om iets over half acht van huis richting Nieuw-Vennep. Daar namelijk net buiten (op zo’n 30 minuten lopen van het station) wordt in Landgoed Klein Vennep dit jaar de Landschapstriënnale 2017 gehouden.

Na een rit in tram 17 en de Sprinter naar Leiden bevond ik me op ‘Station Nieuw-Vennep’. Station is wellicht een groot woord. Ik zou het ‘Stoep Nieuw-Vennep’ genoemd hebben. Of halte als je chique wil doen.
Vanaf hier kon ik de bus nemen of een wandeling van 30 minuten inzetten. Ik hou erg van lopen en zeker op plaatsen waar ik nooit eerder ben geweest dus koos ik voor het laatste.

Landgoed Klein Vennep. Ter beschikking gesteld door familie Molenaar.
Ik had me aangemeld voor een discussie over het circulaire landschap maar ik was vroeg. Ik dacht dat ik op tijd was voor de discussie maar blijkbaar had ik niet goed opgelet en was ik erg op tijd voor de inloop. Zo op tijd dat er nog geen koffie was en een andere vroege gast en ik elkaar even vonden in dat leed.

Het moment voor het programma begint is altijd een beetje lastig voor me. Dat is het moment dat mensen elkaar begroeten, met elkaar kletsen en ik, wachtend op koffie, duf om me heen staar en als een schaapje rondloopt om te kijken of er dan ergens iets te zien valt.

Gelukkig is er meteen al genoeg te zien. In de schuur waar een groot deel van het programma zich afspeelt wordt aandacht besteed aan een aantal progamma onderdelen en zo ook het onderdeel dat me met de Triënnale in aanraking heeft gebracht. Spot On.

Spot On is een project dat zich naar aanleiding van de publicatie ‘Blind Spot’ (daar te downloaden of bij mij in te zien) de vraag stelt: ‘Hoe kan Nederland zijn landschappen beter inzetten voor versterking van het economisch vestigingsklimaat? Hoe kan dit verband worden aangetoond? En hoe staan we ervoor ten opzichte van metropolen in het buitenland?’ Oftewel het landschap als vestigingsvoorwaarde.

De publicatie Blind Spot bespreekt het belang van een hoogwaardig landschap voor het vestigingsklimaat, aan de hand van tien metropolitane regio’s wereldwijd.

Oftewel hoe kun je het landschap laten bepalen wat je er gaat doen? Dit wordt onderzocht aan de hand van een twaalftal pilotprogramma’s in verschillende gemeenten in Nederland.
Ik kwam als cartograaf in aanraking met één van de pilots via Maike van Stiphout van DS Landschapsarchitecten en zij nodigde me weer uit voor de werkconferentie van 17 mei 2017. En zie me hier, midden op deze vage foto, pal naast Adriaan Geuze! Tactisch goed!

Meer over ‘Het Landschap als Vestigingsvoorwaarde’ weten? De Landschapstriënnale besteed aandacht op 20 september. Aanmelden vereist. Klik >>

Na drie koppen koffie ging de discussie van start en daarbij werd ik even geconfronteerd met een kroegverleden want voor me kwam een dame zitten waar ik me al vele malen mee binnen één ruimte had bevonden maar waar ik nog nooit een woord mee had gewisseld. We hadden even een moment van herkenning en toen werd de discussie ingeleid door een crash course ‘Circulaire Economie’.

De ‘Circulaire Economie’ is wat we vroeger misschien ‘Cradle to Cradle’ noemde. 

De discussie werd gevoerd door deskundige uit de agrarische wereld, vanuit Schiphol en de Amsterdamse Haven, deskundige op het gebied van grondstoffen en energie, milieu en ontwikkeling en een hoogleraar aan de TU Delft. Na afloop was er een lunchbuffet. Met m’n broodje en banaan nam ik plaats aan een lange tafel waar ik al snel werd vergezeld door de meest negatieve persoon op deze aarde. Hij vond het allemaal maar mooie praat “wat gebeurt er nou eigenlijk” en “de enige motivatie is geld”. Ik knikte een aantal maal vriendelijk en zei m’n nieuwe vriend gedag en besloot m’n banaan in de hand op te eten tijdens m’n wandeling naar Stoep Nieuw-Vennep. Nog geen tien meter op pad stopte er een kek autootje (zo eentje met een sier achterbank). Achter het stuur zat de dame uit m’n kroegverleden die vroeg of ik een ritje naar Amsterdam wilde. Dat wilde ik wel, stapte in en zoefde naar Amsterdam tijdens een leuk gesprek over circulaire enige, grondstofmanagement (waar zij in managed) en cartografie.

Info Landschapstriënnale
Het programma van de Triënnale is zeer uiteenlopend en er is eigenlijk voor iedereen wel iets leuks of interessant te vinden.
Naast symposia en interessante discussies kun je er terecht voor muziek, theater, beeldende kunst, proeverijen, wandel- en fietstochten en nog veel meer. Niet het hele programma is op het Landgoed maar wel geldt het als de hoofdlocatie.
Veel programma onderdelen vereisen een aanmelding.

Let op: De schuur is niet verwarmt.

Nederland lijkt soms leeg maar iedere centimeter is bepaald. Kan Nederland nog wel verder met zoveel claim op het land. De Triënnale onderscheid vier peilers die dit jaar besproken zullen worden.

De Dagelijkse Leefomgeving

De Triënnale heft de doelstelling mensen zich bewust te maken van hun belang bij en inbreng in het landschap. Hoe zij invloed kunnen uitoefenen en wat ze daarvoor moeten weten.

De Innovatieve broedplaats

In dit onderdeel geeft de Triënnale ruimte aan jonge creatieven en start-ups om hun visie en ideeën te presenteren. Centraal hierbij staat het circulaire landschap en de energietransitie.

De Metropolitane vestigingsfactor

Dit onderdeel richt zich op experts in ruimtelijke ordening en landschap ontwerp. Samen met overheden, gebiedsbeheerders en andere bestuurders praten ze over mogelijkheden die het landschap biedt en worden er pilotprogramma’s opgezet en uitgewerkt.

De Ruimtelijke ontwerpopgave

Met dit deelprogramma schetst de Triënnale een ruimtelijke toekomstbeeld. Daarmee wil het een beter zicht krijgen op de vraag welke effecten de nieuwe opgaven op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie op onze leefomgeving heeft.

Follow us

ps.

De 19 en de 20ste zal ik nog naar de Landschapstriënnale gaan.

  • 19 september – 9:30: Leisure Landscapes 2050
    De Metropoolregio Amsterdam wil blijven zorgen voor een aantrekkelijk vrijetijdslandschap met een eigentijds recreatief toeristisch aanbod. Wat kunnen ondernemers, terreinbeheerders en overheden doen?
  • 19 september – 16:00: Landschapstroonrede
    Schrijver Kader Abdolah heeft de uitnodiging met groot plezier geaccepteerd, omdat hij naar eigen zeggen: “… graag zijn gedachten over de betekenis van het landschap wil laten gaan.”
  • 20 september – 9:30: Landscape Branding
    Dit gaat over het (Spot On) pilotproject van DS Landschapsarchitecten. Wat is er nodig om meer mensen naar plekken buiten de stad te trekken? Wat betekent dit voor de inrichting en ontsluiting van het landschap? En welke rol kan branding hierbij spelen? Hoe kunnen de overheid en bedrijven de handen hiervoor ineen slaan?

En wie weet nog wat kunst zoals hieronder: Tractordance.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Denk jij dat Maps Maps Maps ook jou kan helpen

neem dan nu contact op.

Maps Maps Maps, Oude Looierstraat 65-67, 1016 VH Amsterdam, 0620702800, info@mapsmapsmaps.nl

Pin It on Pinterest

Share This

Vertel het je vrienden

Deel dit op je favoriete netwerk