De Landschapstriënnale is van start
Na een rit in tram 17 en de Sprinter naar Leiden bevond ik me op ‘Station Nieuw-Vennep’. Station is wellicht een groot woord. Ik zou het ‘Stoep Nieuw-Vennep’ genoemd hebben. Of halte als je chique wil doen.
Vanaf hier kon ik de bus nemen of een wandeling van 30 minuten inzetten. Ik hou erg van lopen en zeker op plaatsen waar ik nooit eerder ben geweest dus koos ik voor het laatste.

Het moment voor het programma begint is altijd een beetje lastig voor me. Dat is het moment dat mensen elkaar begroeten, met elkaar kletsen en ik, wachtend op koffie, duf om me heen staar en als een schaapje rondloopt om te kijken of er dan ergens iets te zien valt.
Gelukkig is er meteen al genoeg te zien. In de schuur waar een groot deel van het programma zich afspeelt wordt aandacht besteed aan een aantal progamma onderdelen en zo ook het onderdeel dat me met de Triënnale in aanraking heeft gebracht. Spot On.

De publicatie Blind Spot bespreekt het belang van een hoogwaardig landschap voor het vestigingsklimaat, aan de hand van tien metropolitane regio’s wereldwijd.
Oftewel hoe kun je het landschap laten bepalen wat je er gaat doen? Dit wordt onderzocht aan de hand van een twaalftal pilotprogramma’s in verschillende gemeenten in Nederland.
Ik kwam als cartograaf in aanraking met één van de pilots via Maike van Stiphout van DS Landschapsarchitecten en zij nodigde me weer uit voor de werkconferentie van 17 mei 2017. En zie me hier, midden op deze vage foto, pal naast Adriaan Geuze! Tactisch goed!
Meer over ‘Het Landschap als Vestigingsvoorwaarde’ weten? De Landschapstriënnale besteed aandacht op 20 september. Aanmelden vereist. Klik >>

De ‘Circulaire Economie’ is wat we vroeger misschien ‘Cradle to Cradle’ noemde.
De discussie werd gevoerd door deskundige uit de agrarische wereld, vanuit Schiphol en de Amsterdamse Haven, deskundige op het gebied van grondstoffen en energie, milieu en ontwikkeling en een hoogleraar aan de TU Delft. Na afloop was er een lunchbuffet. Met m’n broodje en banaan nam ik plaats aan een lange tafel waar ik al snel werd vergezeld door de meest negatieve persoon op deze aarde. Hij vond het allemaal maar mooie praat “wat gebeurt er nou eigenlijk” en “de enige motivatie is geld”. Ik knikte een aantal maal vriendelijk en zei m’n nieuwe vriend gedag en besloot m’n banaan in de hand op te eten tijdens m’n wandeling naar Stoep Nieuw-Vennep. Nog geen tien meter op pad stopte er een kek autootje (zo eentje met een sier achterbank). Achter het stuur zat de dame uit m’n kroegverleden die vroeg of ik een ritje naar Amsterdam wilde. Dat wilde ik wel, stapte in en zoefde naar Amsterdam tijdens een leuk gesprek over circulaire enige, grondstofmanagement (waar zij in managed) en cartografie.
Info Landschapstriënnale
Naast symposia en interessante discussies kun je er terecht voor muziek, theater, beeldende kunst, proeverijen, wandel- en fietstochten en nog veel meer. Niet het hele programma is op het Landgoed maar wel geldt het als de hoofdlocatie.
Veel programma onderdelen vereisen een aanmelding.
Let op: De schuur is niet verwarmt.
Nederland lijkt soms leeg maar iedere centimeter is bepaald. Kan Nederland nog wel verder met zoveel claim op het land. De Triënnale onderscheid vier peilers die dit jaar besproken zullen worden.
De Dagelijkse Leefomgeving
De Triënnale heft de doelstelling mensen zich bewust te maken van hun belang bij en inbreng in het landschap. Hoe zij invloed kunnen uitoefenen en wat ze daarvoor moeten weten.
De Innovatieve broedplaats
In dit onderdeel geeft de Triënnale ruimte aan jonge creatieven en start-ups om hun visie en ideeën te presenteren. Centraal hierbij staat het circulaire landschap en de energietransitie.
De Metropolitane vestigingsfactor
Dit onderdeel richt zich op experts in ruimtelijke ordening en landschap ontwerp. Samen met overheden, gebiedsbeheerders en andere bestuurders praten ze over mogelijkheden die het landschap biedt en worden er pilotprogramma’s opgezet en uitgewerkt.
De Ruimtelijke ontwerpopgave
Met dit deelprogramma schetst de Triënnale een ruimtelijke toekomstbeeld. Daarmee wil het een beter zicht krijgen op de vraag welke effecten de nieuwe opgaven op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie op onze leefomgeving heeft.
ps.
De 19 en de 20ste zal ik nog naar de Landschapstriënnale gaan.
- 19 september – 9:30: Leisure Landscapes 2050
De Metropoolregio Amsterdam wil blijven zorgen voor een aantrekkelijk vrijetijdslandschap met een eigentijds recreatief toeristisch aanbod. Wat kunnen ondernemers, terreinbeheerders en overheden doen? - 19 september – 16:00: Landschapstroonrede
Schrijver Kader Abdolah heeft de uitnodiging met groot plezier geaccepteerd, omdat hij naar eigen zeggen: “… graag zijn gedachten over de betekenis van het landschap wil laten gaan.” - 20 september – 9:30: Landscape Branding
Dit gaat over het (Spot On) pilotproject van DS Landschapsarchitecten. Wat is er nodig om meer mensen naar plekken buiten de stad te trekken? Wat betekent dit voor de inrichting en ontsluiting van het landschap? En welke rol kan branding hierbij spelen? Hoe kunnen de overheid en bedrijven de handen hiervoor ineen slaan?
En wie weet nog wat kunst zoals hieronder: Tractordance.
Denk jij dat Maps Maps Maps ook jou kan helpen
neem dan nu contact op.
Maps Maps Maps, Oude Looierstraat 65-67, 1016 VH Amsterdam, 0620702800, info@mapsmapsmaps.nl
0 reacties